EvAssist.201709.p3.jpg - 78,49 kB

Iets meer dan een decennium geleden is hier een gemeente ontstaan. Met strijdvragen, persoonlijkheidsconflicten, familiale kwesties, interpretaties en halve communicaties. Kortom: genoeg menselijkheid in actie om een gemeenschap in een kruitvat te veranderen. Een Lucifer en hoog oplopende gevoeligheden leiden tot verwijdering en verkettering.

Een nieuwe geloofsgemeenschap vormde zich – met veel pijn. Mensen identificeerden zich er met “zo willen wij het niet doen”.  Een bezinningstijd over Gods liefde en over naastenliefde begon.

Geloofsstappen zetten

In hun gemeenschap groeide veel liefde en dienstbaarheid – onderling en voor de omgeving. “Zo willen wij het niet doen” voldeed niet langer.  Ze werkten aan een sterke, positieve identiteit voor christen-zijn en kerk-zijn. Dat verenigde en dreef hen allen aan met nieuwe kracht.

Een kloppende pijn bleef hen wijzen op hun aandeel in hardheid en verscheurdheid. Dat leidde tot gesprekken met de gemeente waaruit ze vertrokken waren. Met onderling belijden, vergeving vragen en vergeving ontvangen. Uit de gehoorzaamheid aan God’s geboden om zich onderwerpen aan elkaar, gaf God een nieuwe vrijheid om hun visie uit te leven.

2016: struikelen

De gemeente groeide de voorbije jaren opvallend met “buitenstaanders”. En nu dekken de familiale banden met zijn gemakkelijke communicaties niet langer de hele gemeenschap. De “buitenstaanders” vallen geregeld uit de informatieboot.

En de omgeving is veranderd. Vanzelfsprekende uitgangspunten uit de pioniersperiode hebben nu nog nauwelijks belang. Een herbronning is nodig.

De huidige leiding, structuur en werking zijn niet aangepast sinds de beginperiode. Maar door de nieuwe groei wordt het risico op flaters groter. En dus ook op strijd of op het verliezen van relaties.

Dat wil de gemeenschap niet opnieuw meemaken. Sinds lente 2017 helpt ABC de leiders de situatie evalueren. Twee leiders zijn afgezonderd en werken met ABC om oplossingen voor de knelpunten naar het leidersteam te brengen. Met die besluiten gaan ze verder aan de slag.

Vanuit ABC- perspectief:

Deze casus zal zich nog verder ontwikkelen, maar dit zijn enkele sleutelgedachten:

 • Een bijbels gefundeerde identiteit:
  Evenwichtig. Degelijk onderbouwd. Die plaatst de geloofsgemeenschap in het grotere perspectief van het evangelie van het Koninkrijk van God. Wat betekent dat voor de mens, de stad en streek. Vermijdt hoogdravende woorden. Gebruik handvatten voor het dagelijkse leven-werken-dienen.

 • Ruim het verleden op!
  Onverwerkte schade beïnvloedt alle geestelijke werk. Zolang die mag blijven bestaan, kan dat werk niet ten volle vrucht dragen.
  Sta je zelf of je eigen groep voor een confrontatie met de eigen pijn? Of met verwaandheid van het absolute eigen gelijk?
  Vergelijk dat met Jezus’ voorbeeld dat naastenliefde ook offers kost. Wat zou Hij willen dat er gebeurt?
  Doe dat ook. Consequent.

 • Schakel de automatische piloot uit.
  Evalueer geregeld en objectief. Een begeleider kan als vertrouwenspersoon blinde vlekken helpen zien. Die brengt ook competenties mee waarmee je uitdagingen kan veranderen in mogelijkheden.

 • Zonder mankracht af.
  Zet zoveel mensen apart als je nodig acht om plannen redelijkerwijs te kunnen uitvoeren. Ook daarvoor moet je offers brengen: groei komt niet door mensen extra te belasten. Wel door prioriteiten in activiteiten aan te brengen. Door te kiezen voor wat belangrijk is (op de langere termijn) en daaraan vast te houden.

 • Een hint:
  Een herbronning op wat God wil doen, verloopt in stappen. Hij is machtig en overtreft onze stoutste visies. Maar als zij als mensen zijn werken beginnen te herkennen, lopen wij gemakkelijk voor Hem uit.
  Luister naar God. En luister. En luister.
  Blijf daarvoor ook de polsslag van de gemeenschap meten. Evalueer jezelf en je team geregeld en objectief.

Meer weten?

Wil je je informeren over mogelijkheden voor je eigen groei of die voor je kerk, gemeente of groep?
Wil je weten of we je kunnen helpen? Neem contact met ons op!

 

 

EvAssist.201709.logos_vorming.jpg - 29,95 kB

Our website is protected by DMC Firewall!