EvAssist201906p4

Het enthousiasme zinderde langs beide tafels: 14 jonge mensen – oudere tieners, twintigers en enkele dertigers– stonden in de startblokken van een leiderstraining.
Er waren ook nog eens 4 “gesettelde” leiders - mannen en vrouwen gepokt en gemazeld door jarenlange bedieningen in gemeenten.
Een zalige belevenis voor al wie investeert in (bijbelse) vorming!
Tijdens de vorming passeerden de grote punten de revue: de oorspronkelijke opdracht aan de mens, de nieuw geschapen mens in Christus, ontvankelijkheid, leren luisteren naar God, christelijk karakter, dienstbaarheid, studie, communicatie, ...
Zonder discipel-zijn is er geen christelijk leider-zijn.
Die stelling werd omarmd met een hartelijke reactie:
Daar gaan we voor!

God legde zijn hand op harten doorheen belijdenis, gesprekken, toekomstgedachten.

Oei

De vorming maakte met kleine werkopdrachten de stap naar het leven in de praktijk: deelnemers zouden zichzelf evalueren, luisteren naar God en naar elkaar, prioriteiten zetten.

Toen confronteerde die praktijk hen met hun belijdenis: niemand investeerde moeite om die stap naar de praktijk te maken.

Dus kozen we plan B: Nieuwe uitleg en nieuwe pogingen. (Geen verandering.) Een andere aanpak. (Geen verandering.)  Uitleg en verbanden tonen. (Geen verandering.) Het antwoord bleef hetzelfde: “Oei. Vergeten. Geen tijd gehad.”


Keuzes en gewoonten

We rafelden samen dit “geen tijd gehad” uiteen. Op zoek naar eerlijke verklaringen en motivaties. De hele groep concludeerde voor zichzelf:
We kíézen er zélf voor geen tijd te maken.
Onze gewoonten bieden niet spontaan die ruimte.
Het is gemakkelijker niets te veranderen.
Tegen de achtergrond van het ja-en-nee van een Jezus-leerling (Mattheüs 5:37) leidde dat naar een gesprek over integriteit – eerlijkheid naar zichzelf, naar God en naar de medemens. (Geen verandering.)

Verder

De keuzes lagen vast: gewoon verder zoals voorheen. Nochtans blijft de uitnodiging gelden om tezamen leider-zijn op te bouwen vanuit ons discipel-zijn. Maar dat vraagt om keuzes en bekering in priori_tijd …

Gaan ze er voor?
(Herman Heyman)
DMC Firewall is a Joomla Security extension!