EvAssist201909p4
OPGELUCHT

Afgelopen zomer zaten we met een gast te puffen in de hitte.
Enkele jaren geleden hadden we haar leren kennen, kort nadat ze Jezus had aangenomen als haar Verlosser. Een hartelijke relatie had zich ondertussen ontwikkeld op het ritme van het gewone leven met samen werken en praten, met grappen en tranen.

Daarom konden we in dit gesprek zo spontaan gedachten delen over ons eigen eigen leven, werken en dienen. Over keuzes maken. Over persoonlijkheid en verschillen. Over verlangens. Over vaardigheid om te luisteren naar God.

Onze gast barstte plots uit:

Dikwijls temper ik mezelf en probeer zonder bedenkingen mee te gaan met het algemene standpunt. Dan worstel ik met de vragen die daarover in me opkomen. En ik voel me schuldig. Betekenen die immers niet dat ik ongeestelijk ben? Het beste lijkt dan te zwijgen.

Maar ik voel me nadien even goed schuldig omdat ik het niet aandurfde een andere invalshoek ter sprake te brengen. Of om een gebrekkig argument te helpen verbeteren.

Hoe gaan jullie daarmee om? En hoe kunnen jullie met jezelf leven?
Hoe laat je …

Dit was zo’n moment als David of Jeremia beschrijven dat ze tot God roepen uit het diepst van hun ziel. De tranen en zuchten vertelden vanuit welke diepte haar emotie kwam.
God schonk haar een scherp verstand opdat ze zou leren Hem ook daarmee te eren.

Haar omgeving stelt dat niet op prijs en voorziet in etiketten: “Ze is kritisch, kleingelovig, twijfelend, anders.”

Ze wilde al die tijd oprecht leven voor God en omgaan met haar medemensen. Twijfel begon aan haar ziel te knagen: “Ben ik dan wel oprecht een kind van God? Hoe leer ik mijn ziel, hart en verstand te zwijgen, terwijl ik kan …?”

De druk en de schuldgevoelens losten helemaal op in het niets toen ze eenvoudig vaststelde:

Ik ben geen buitenbeentje met mij vragen. God heeft me zo gemaakt. Net zoals andere mensen mag ik leren mijn verstand goed te gebruiken.
Wat een opluchting!

Deze zomerervaring blijft in haar leven hangen. Zoveel is wel duidelijk.

Voor ons in het Pilgrimshem was dit opnieuw een bevestiging van ons adagio: discipelen vormen we veel effectiever door onderwijs te koppelen aan het investeren van tijd, openheid en relatie in onze naaste.  
Wat een opluchting: God werkt mee en bevestigt zijn Woord!

(Herman Heyman)

DMC Firewall is a Joomla Security extension!